V první části tohoto tématu jsem se zmiňovala o tom,
jak bychom měli poslouchat svoje tělo a jíst „tak akorát“…..jistě, velmi obecné
a možná dost abstraktní a neuchopitelné rady pro někoho, kdo stojí na prahu
obezity (nebo už v ní nedej bože je). To, že bychom měli naslouchat, co
nám tělo říká a jíst přiměřeně, jinými slovy nepřežírat se tím co nám
chutná, je otázka celkového přístupu ke
stravování, je to cesta, životní postoj.
Ale jak začít? Jaký systém zvolit? Ptáte se, proč systém?
Protože když opravdu chcete váhu zredukovat a to razantně, tak to systém prostě
chce. Záměrně nepoužívám slovo dieta, protože mi evokuje striktní metody
omezené časem od- do…a potom ? Potom návrat zpět? Jo-jo efekt? To prostě
nechceš! Nemám to slovo zkrátka ráda.
Je potřeba připomenout, že každý jsme originál, nejen
zevnějškem, myšlením, ale i stavbou těla, hormonálním nastavením, genetickou
výbavou, chuťovými preferencemi atd. Tudíž co funguje jednomu, nefunguje druhému.
To je snad jediné objektivní zjištění týkající se tématu hubnutí. Proto zde
nebudu popisovat způsoby a možnosti, kterými lze dosáhnout redukce váhy. Je jich plný internet, máme
mnoho výživových poradců, STOB klubů atd.
Ukážu Vám svoji cestu, se všemi překážkami a neúspěchy a
doufám i s prvním velkým vítězstvím.
Začnu opět v minulosti, protože tam často najedeme
odpovědi na spoustu otázek.
Jsem z „oplácané“ rodiny. Stačí? V naší rodině
z máminy strany ani taťkovy strany žádný hubeňour. Všichni takoví pěkně slovansky oplácaní.
Hranice nadváha/obezita. Od dětství
klasická strava (ale tak co bych taky chtěla za hlubokého socialismu že?) –bílé
pečivo, řízky, guláše, omáčky, polívky z pytlíku, párečky….troufnu si
říct, že toto jsme v mé generaci měli všichni stejné. Proč je tedy můj muž
včetně celé jeho rodiny štíhlý? Úplně jednoduše proto, že od mala aktivně
sportoval a také proto, že se nikdy nepřežíral. Jedl a jí normální porce, jedl
a jí všechno, neodpírá si nic, co mu chutná a nejí co mu nechutná. Sportuje,
poslouchá své tělo a jí tak akorát. A jsme zase na začátku. Jak prosté. Jak
jednoduchá je cesta ke zdravému a štíhlému tělu.
U nás doma se jedlo jinak. Pořádně. Pořádné porce, když mi
něco chutná tak do bezvědomí. 2x přidat? Není problém. Často se jedlo
automaticky, je čas na jídlo, jdeme tedy jíst, oběd ve 12 hodin a přes to
nejede vlak i kdybychom snídali v 10 hodin dopoledne. K tomu si přidejte téměř nulovou
sportovní aktivitu, když pominu pobíhání s dětmi kolem baráku a na problém v dospělosti
máte zaděláno.
Nicméně jako dítě jsem nadváhu neměla, řekla bych, že jsem
byla úplně „normální, průměrná“ holka.
Jak jsem psala v minulém článku sama jsem si vyhledávala různé
sportovní aktivity, lítala venku, takže jsem ty omáčky a rohlíky vyběhala. První
známky boubelatění přišly na střední škole-každý den dojíždění, vstávání
v 5 hodin ráno, nový denní režim, na sport nebyl čas ani myšlenky, prostě
telecí léta. Za rok jsem nabrala pěkných 10 kilo. Stravování v té době
bylo naprosto katastrofální-každý den majonézové saláty, ruská vejce
v místním bufetu, teplý oběd málokdy, nepravidelnost. Tenkrát jsem to
vůbec neřešila. Nějak jsem se srovnala i s těmi 10 kily, se kterými jsem
se prala až do studií na VŠ. Při záchvatu hladovky – 5 kg, +7 kg…..metody byly
tedy dost drsné, ale v té době neexistovala prakticky žádná osvěta. Takže
když jsem chtěla zhubnout, jednoduše jsem skoro nejedla, doma jsem skákala
panáky či dělala různé prostocviky z „jazzgymnastiky“. Prostě nevědomost a mládí.
Na vysoké škole jsem pak čichla k aerobiku a kila šla
tak nějak přirozeně dolů. V té době už začaly vycházet i články a knížky o
zdravé výživě a já je začala hltat. Váha se mi celkem stabilizovala, ale
rozhodně jsem nebyla žádná šlachovitá a štíhlá cvičenka ála „Božská těla“ (to
už je opravdu ale film pro pamětníky), pořád jsem byla „krev a mlíko“ ale žádná
tragedie to nebyla. Proč když jsem tolik cvičila? Ano, jídlo. Pořád špatně.
Byla jsem „pažravá“. Moje oblíbené slovo, které vše vystihuje. Když mi jídlo
chutnalo, přežrala jsem se, jedla jsem obrovské porce zdravého i nezdravého.
Hlavně že mi chutnalo. A na vejšce se
taky pořád pařilo a pochlastávalo, další zbytečné kalorie. Nicméně vůbec mě to
v té době netrápilo, měla jsem jiné starosti, respektive jsem vlastně
žádné neměla, kromě dokončení studia.
Prostě jsem si to užívala.
V tomto stylu jsem pokračovala několik let. Už jsem
byla zpět v rodném městě, bydlela u rodičů, chodila do práce, několikrát
týdně jsem předcvičovala a žila si svým spokojeným „single“ životem se vším
všudy. I přes x-hodin v tělocvičnách jsem pořád byla „oplácaná“, ano
jídlo, pořád stejná písnička, stejné stravovací zlozvyky, večírky,
mejdany. Jednoho dne jsem se na sebe
naštvala (no byla za tím trochu i sázka s kamarádem – on přestane kouřit a
já zhubnu 10 kg), váha překročila 75 kg a já se rozhodla s tím něco
udělat. Nijak zvlášť jsem to nestudovala, prostě jsem přestala jíst po 17
hodině, trochu zmenšila porce, nějaké potraviny jsem nahradila zdravější
variantou (rozuměj jogurtem s 0,1% tuku a podobnými nesmysly), přestala
jsem pít pivo, začala pít víno. Malinko jsem přidala i na pohybu, ačkoliv
v té době jsem trávila v tělocvičnách a fitkách možná 4-5 hodin
týdně, ještě jsem aktivitu navýšila. Kila šla raketově dolů, zhubla jsem asi 12
kilo, byla jsem krásně „šlank“. Toto období trvalo cca 2 roky, držela jsem se
skvěle. Stále jsem nejedla po 17 hodině, ostatní jsem moc neřešila. Taky cesta.
Pak přišlo období, kdy jsem se seznámila se svým mužem a
přestala dodržovat pravidlo „po 17 hodině NIC“, chodili jsme na večeře a doma
jsem začala vyvařovat tak trochu po „chlapsku.“ Do té doby singl dívčí kuchyně
s různými vegetariánsko-makrobiotickými experimenty a minimem masa se
změnila na mužskou klasiku-maso, maso, maso a k masu maso. Žádná velká katastrofa se nekonala a celé
jsem to přežila s výkyvem plus 5 kilo maximálně, pořád jsem měla dost
pohybu-stále jsem předcvičovala, manžel velký sportovec, takže jsme moc rádi
sportovali spolu.
Ve 33 letech jsem otěhotněla, v plném zdraví jsem přežila
očekávání i porod, přibrala „krásných“
17 kilo, které do roka a do dne zmizely. Opět jsem se vrhla na cvičení a do
pracovního procesu, přibyly i jiné starosti a já se dokonce dostala s kily
ještě níž než před otěhotněním. To však netrvalo věčně. Ubyly starosti, ubrala jsem
na pohybu a začala přidávat na jídle, začala jsem se opět dostávat do těch špatných
zažitých rodinných stereotypů-když mi něco chutnalo, tak do bezvědomí, jedla
jsem úplně automaticky,i když jsem vůbec jíst nemusela a to jen proto, že byl
čas nebo že se to hodilo nebo prostě jen tak.
Propapala jsem se k 80 kilům, přišel moment prozření a
já šla opět „do toho“, tedy do redukce. Nastolila jsem systém 5-6 menších jídel
denně, komplexní živiny s lehkou převahou sacharidů, omezila jsem milované
víno, 2x týdně jsem předcvičovala ve fitku k tomu nějaké sporty s rodinou.
Stačilo to. Ztratila jsem nějakých 8-9
kilo a byla jsem spokojená. Tento stav však trval jen krátkou dobu, velmi brzy
jsem zase sklouzla ke své „pažravosti“, kdy jsem si nedokázala poručit a jedla
jsem svá oblíbená jídla do přežrání.
Asi bych měla říct,
že jsme doma nejedli nijak nezdravě, manžel sice miluje maso, ale stejně tak
miluje zeleninu, máme rádi různé lahůdky-sýry, paštiky a mě opravdu baví trávit
čas vařením. Spoustu lahůdek jsem doma
připravovala sama. Budu trochu neskromná, ale mám za to, že návštěvy se k nám
vždycky moc těšily, protože ochutnaly něco domácího, nového a hlavně s láskou
tvořeného. Jenže: když mi něco zachutnalo, měla jsem „tmu“, byla jsem schopná
se opravdu totálně přecpat. Nakládala jsem si větší porce než manžel a to se
prostě muselo časem projevit. Největší
hřebík do rakve jsem si ovšem zatloukla, když jsem přestala se sportem. A to
úplně. Přišel „burnout syndrom“ a dílo zkázy bylo dokonáno.
3 roky plácání se, krize, frustrace (viz. předchozí články).
Pak přišlo probuzení, ten kýžený a žádoucí A-HA moment a já znovu začínala. S 85
kily, můj hmotnostní rekord. Jak? Úplně
stejně jako předtím a tak, jak radí 11 z 10 výživových poradců. Tedy:
převážně sacharidové snídaně, klidně i svačinka, komplexní oběd se všemi
živinami , odpoledne proteinovo-sacharidová sváča a večer proteiny, vláknina a „hlavně
žádné sacharidy“, ty jsou zakázané, žádný alkohol, žádné sladké nápoje. Mírný kalorický deficit, nějaký sport a ono to
půjde. A ono to šlo. První měsíc. Krásná
4 kila dole, paráda. Byla jsem nadšená. Každé ráno jsem si zacvičila, přidávala
zátěž, den předem vařila a chystala krabičky. Prostě značka ideál. Doktorka
Kateřina by ze mě měla radost.
Nadšení mě mírně opustilo, když jsem po měsíci „procesu“
stoupla na váhu a nic. Respektive jsem se vážila každý týden a váha prostě
stála, postava tedy díky cvičení začínala mít jakéstakés tvary ale v podstatě
se to nedalo nijak změřit. No nebyly to žádné veselé chvíle, začínala jsem z každotýdenního
měření a vážení mít stres. Ale nevzdávala jsem to. Stále jsem 5-6x týdně
cvičila, přidávala minuty, zátěže. Stále jsem „krabičkovala“….a stále NIC. Po
měsíci opět žádná změna. Na rovinu: asi
3x mě napadlo, že se na to prostě vykašlu. Každý den jsem vstávala v 5 hodin
ráno, každý den jsem strávila minimálně hodinu navíc v kuchyni přípravami
všech těch racionálních jídel a měřitelný efekt NULA. Zoufalství. Něco bylo
špatně. Ale pořád jsem nesešla z cesty, každé ráno „na značkách“ , každý
den plná taška jídla do práce. Ale s daleko menším nadšením a s daleko
většími pochybnostmi. Ale nevzdala jsem to. Přece to nezahodíš jen tak...dva měsíce snahy, ranního vstávání, dřiny. Vždyť se cítíš fajn, tělo se Ti zpevnilo, nejsi po obědě unavená, nejsi tak oteklá....Nejsi srab, nesmíš to vzdát. Toto jsem si pořád dokola opakovala.
Zachránily mě opět „moje holky“. Probrala jsem to s nimi
ve „skupině.“ Všechno jsou to zkušené „dietářky“,
mají přehled o novinkách a trendech. Věděla
jsem, že když už nic jiného podpoří mě a „sprdnou na dvě doby“ jen vyslovím
myšlenku, že bych se na to nejraději vykašlala. A bingo!
Moje drahá Iveta mi hned řekla, že jím hodně sacharidů a že
jich fakt tolik nepotřebuju a už vůbec ne ráno. Poslala mi odkazy na články „fitness
guru“ Adama Česlíka, abych věřila, že to nejsou žádné ničím nepodložené nesmysly,
ale holá fakta. Články jsem přečetla na
jeden zátah a nastal A-HA moment číslo dva. Ve všech chybách a mýtech jsem se
našla. Jako by psal o mě. Jako by si mě vzal jako předlohu. Jako smyslů zbavená
jsem začala studovat taje LOW-CARB
jídelníčku, všechno jsem konzultovala se zkušenými low-carb strávníky. A hlavně jsem to okamžitě
převedla do praxe. A výsledek: za první týden minus 2 kila, za celý měsíc pak 4
kila a další měsíce v průměru mínus 2,5-3 kila. Celkem za 5 měsíců low-carb jídelníčku
jsem ztratila 14 kilo. Dohromady od začátku února k dnešnímu dni 18 kilo.
Toto je tedy moje „low-carb“ cesta ke štíhlému a zdravému tělu,
tak jak jsem s ní začínala (nyní to mám již malinko jinak, ale pořád jsem low-carb, o tom zas někdy jindy):
- Nepočítám kalorie ani makroživiny.
- Potraviny nevážím, ani nemám kuchyňskou váhu.
- Jím, co mi chutná a nejím, co mi nechutná .
- Používám mozek.
- Jím 3x maximálně 4x denně.
- Nesladím. Ničím. Ani medem, ani javorovým sirupem. Je to cukr v jiném kabátě. A když už, tak použiji bezkalorická sladidla na bázi sukralózy.
- Snídaně je složená především z bílkovin, tuků a vlákniny, neboli vajíčka na tisíc způsobů.
- Nepiji mléko a ostatní mléčné produkty jím omezeně – 1 bílý jogurt týdně, 1x-2x týdně kvalitní tučný sýr a to v malém množství.
- Oběd je pořád stejná písnička-150-200 g masa+tepelně upravená zelenina (směsi, pyré, dušená zelenina)se lžící zdravého tuku, po tomto chodu si dávám ještě hrst ořechů a Actimel (kefír, podmáslí).
- Pokud svačím, tak je to proteinový koktejl (bez mléka, s trochou lesního ovoce, se skořicí a trochou ořechového másla). Když nemám možnost si udělat koktejl, beru sebou proteinovou tyčku, je to ale nouzovka, nedoporučuji svačit to denně.
- A večeře? Překvápko! Maso (i ryba samozřejmě) a zelenina. Opět 150-200 gramů a obrovský zeleninový salát, do kterého si dle chutí přidávám olivy, semínka, parmezán, fetu.
- Snažím se hodně pít. Při low-carb stravě je velmi důležitý pitný režim. Doporučuje se 2,5-3 litry vody denně. Přiznám s pitným režimem mám problém. Jsem ráda, když do sebe dostanu 2-2,5 litru.
- Piji bylinné či zelené čaje, vodu a kávu „bez ničeho.“
- Alkohol je zabiják redukce, celý proces brzdí. Jsou to úplně zbytečné sacharidy navíc s pořádnou jaterní zátěží. Jenže já miluji víno. Takže jsem si sama sobě dovolila 1x-2x týdně malé množství vína, maximálně 0,5 litru týdně. Ano, nikdo nejsme dokonalý.
- 1x týdně si povolím: od 17 hodin jím, to co si přes týden nedopřeji-ovoce, přílohy-hlavně rýži a brambory a dám si klidně i domácí zmrzlinu. Není to ale žádná brutální přežíračka, tedy neměla by být. Občas byla. Holt nejsem robot.
Suma sumárum: nejím pečivo, nejím přílohy,
moje strava je postavená na bílkovinách a zdravých tucích, omezila jsem
konzumaci mléčných produktů a alkoholu. V podstatě je to modifikace PALEO
stravy.
Jsem zdravá, bez viróz, bez ekzému, který
mě sužoval přes 20 let a jsem lehčí o 18 kilo. Nemám chutě na nezdravá jídla, nemám
chutě na sladké, nemám hlad mezi jídly, nemusím myslet na to, že teď je čas na
jídlo, protože moje tělo mi to řekne samo.
Neříkám, že Vám to bude fungovat. Mně to
zafungovalo, je to moje cesta, která mi maximálně vyhovuje. Je to strava pro mě dlouhodobě a trvale
udržitelná. Miluji jí a těším se na každé svoje jídlo.
Odkazy na články Adama Česlíka, které mi
otevřely oči a posunuly mě tam, kam jsem potřebovala:
http://risebyperformance.cz/2016/02/mytus03/
Přidávám ještě odkaz na článek Kristinky Čechové, kterou moc ráda čtu a která je velmi inspirativní. Též má zkušenosti s low-carb stravováním.
Přidávám ještě odkaz na článek Kristinky Čechové, kterou moc ráda čtu a která je velmi inspirativní. Též má zkušenosti s low-carb stravováním.
http://www.kristinacechova.cz/2014/11/muj-pohled-na-low-carb-rezim-zkusenosti.html
A co vy? Co funguje Vám? Už jste našli
svoji trvale udržitelnou cestu?
Ráda se od Vás inspiruji.
Skvělý článek, díky za něj. Trochu jako kdybych se dívala do zrcadla. Momentálně mám taky A-HA moment a řeším, jak se vypořádat s tím, že pojedeme na prodloužený víkend, kde to máme i s polopenzí.... Snad se tam s nimi bude dát mluvit a nebudou se na mě dívat divně, když si budu na snídaně a večeře nosit vlastní zeleninu. Ale zajímalo by mě, jak jsi to řešila ty na případné dovolené? Díky a měj se krásně a těším se na další články :)
OdpovědětVymazatDěkuji. Tak nosit si vlastní jídlo do restaurace asi není úplně "košer" :-) V každé dnes už průměrné restauraci by Ti měli vyjít vstříc. Ráno přece není problém si nabrat zeleninu a večer o ní poprosit. To je moje zkušenost. Na rovinu: o dovolené jsem to příliš neřešila, nač se stresovat v okamžicích, kdy mám nabírat síly. Snídaně byla bufetová, takže žádný problém snídat vajíčka a zeleninu. Přes den jsem si dávala s chutí regionální dobroty (byly jsme na Slovensku) a to naprosto bez výčitek, fakt jsem to neřešila. Nepřežírala jsem se, jedla jsem úplně normálně. Když jsem měla chutˇna halušky, tak jsem si je prostě dala, ale ne kotel, ale s dcerou "na půl". V penzionu vařili skvěle, nic nebyl problém, večer už jsem si většinou dávala skvělé maso s ještě lepším salátem. Každý den jsme podnikali túry, takže pohybu jsem měla až až. V té době už na tom moje hlava byla tak, že jsem věděla, že až se vrátím, zase naskočím do zaběhnutých kolejí low-carb jídelníčku. A být Tebou udělám to stejně. Zkus si nějaké kompromisy domluvit s personálem hotelu (penzionu) a zbytkem se netrap, přece nebudeš hladovět a kazit si víkend, to za to nestojí.
VymazatDěkuju, no, tohle bude opravdu malý penzionek se společnýma sociálkama, tak moc nevím, jak to tam s tou jejich kuchyní bude. Ale věřím, že se mi snad povede ráno se vyhnout pečívu a večer přílohu nahradit zeleninovým salátem :) Budeme turistikovat na Šumavě, takže stejně si povezeme s sebou jídlo, které budeme s sebou nosit na tůry, protože se trochu obávám, že v tuto "mimosezónu" už se nedá spoléhat na to, že bude vždy a všude otevřeno a hlavně, budem hlavně v lesích, takže i tak počítám s dovozem "vlastních zásob". No, nebudu to hrotit, ale budu se snažet se držet na uzdě a doufám, že to zvládnu i bez nealka, ať nevypadnu ze zajetého režimu :)
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatMohu se zeptat, zda jste vyradila mlecne vyrobky zamerne? Ja ted zkousim low carb stravovani par tydnu a prave prevazne snidane delim do vajickovych a do reckeho jogurtu/skyru s necim. Jinak bych se tech vajec prejedla za chvili.
OdpovědětVymazatTak nevyřadila jsem je zcela. Bez sýru nežiju :-) Tak třeba paleo a whole 30 zcela vyřazuje mléčné produkty. Ale to už opravdu záleží na Vašem nastavení. Pokud nemáte intoleranci na laktózu, tak si klidně mléčné produkty dávejte. Nevidím nic špatného na bílém jogurtu, skyru, tvarohu a kvalitním sýru. Momentálně jím mléčné produkty běžně...ty výše uvedené samozřejmě.
VymazatDobrý den, mi se moc líbí způsob, jak to paní Jitka zvládla i o tom napsala článek! Děkuji za nej!
OdpovědětVymazatDovolim si však pochybovat o vyřazení mléčných výrobků, když píše, že v dané době každý den po obědě pila Actimel a večeřela salát s balkánský sýrem. To jsou přece také mléčné výrobky, kromě jmenovaného jogurtu k svačině.
Vnímám si toho, protože se je snažím taky omezit, a přijde mi, že když člověk nejí v přísnějším ani lusteniny a výrobky z nich (tofu), musel by fakt jist pořád maso:( což mi bohužel zcela nevyhovuje. Ještě budu muset pohledat nějaké stránky o low- carb pro vegetariánství.:)
Každopádně děkuji za inspiraci!
Annie
Zcela jsem mléčné produkty nevyřadila. Z počátku jsem si dávala Actimel a třeba kvalitního sýru jsem se nevzdala nikdy. Parmezán mě provázel LC stravováním od začátku. Vegetariáni a vegani mají LC stravování o dost náročnější. To přiznávám. Držím place.
VymazatJá jsem nikdy nedržela žádnou dietu. Nevydržím to. Jsem milovník jídla a pohybu, takže se řídím tím, že se má jíst všechno, ale v rozumné míře. A když jednou za čas zhřeším, tak si dám o to větší kolečko, abych to vyběhala :-D . Jediné co dodržuju, abych měla u každého jídla ovoce nebo zeleninu. Chodím si pro ni na farmářské trhy a díky tomu, že se "zaplácnu" zeleninou, tak nepotřebuju jíst tolik sacharidů.
OdpovědětVymazatS manželem to sledování TV a sportovní výsledky mává ještě více, já jsem teda trošku více při zemi, ale jeho to bere to snad není možné. Ať je to fotbal na hokej, na ničem nezáleží, prostě se na to dívá a je neskutečně zapálený.
OdpovědětVymazat