čtvrtek 18. května 2017

Low carb - moje cesta a zkušenosti

Krásný den moji milí čtenáři.

Jelikož jsem aktivní na sociálních sítích, kde sdílím různé střípky z mého "fit" života, dostávám každý týden spoustu dotazů  a to zejména na jídelníček.

Pokud mě sledujete víte, že můj pokrok byl způsoben zejména přechodem na low carb stravování, tedy stravování s nízkým obsahem sacharidů. Tomuto tématu jsem se věnovala už dříve a to ZDE a také TADY.

Nicméně kolem low carb stravování panuje pořád mnoho nejasností a mýtů, které bych ráda vysvětlila. Také bych Vám chtěla ukázat můj současný třídenní jídelníček, abyste měli konkrétnější představu o tom, co běžně jím.

V první řadě jedna důležitá informace: tento článek neberte jako návod na hubnutí. Berte ho jako zdroj poznatků a hlavně, a to zdůrazňuji obzvlášť,  jako moje osobní zkušenosti a tipy. Co funguje mně, nemusí fungovat Vám. Každý jsme jiný, každý jsme originál a každému tak trochu jinak funguje ta "chemická továrna" jménem metabolismus.

Už v minulém článku jsem psala, že je pro mě metou nejvyšší tzv. intuitivní stravování, tedy stravování pod heslem: "dej tělu, co si žádá v přiměřeném množství z pokud možno čistých surovin".  Tohoto hesla se snažím držet, respektive už na to ani moc myslet nemusím a jsem přesvědčena, že se mi to daří (nejsem stoprocentní, nejsem robot, jsem člověk, takže buďte v klidu, občas to trochu přepísknu a nebo si v klidu a s radostí "zahřeším", i to patří k intuitivnímu stravování). Když se ale podívám na skladbu svého jídelníčku, řeknu Vám jedno: je to pořád low carb. Moje tělo to žádá, říká si o to, dělá mu to dobře. Takže první a zásadní informace: low carb není dieta. Je to cesta, směr stejně jako třeba vegetariánství. Na jejím začátku je vědomé rozhodnutí, samozřejmě. Prostě to zkusíte. Po nějaké době zjistíte, zda Vám to vyhovuje či nikoliv. Ta doba je u každého jiná. Z mého pohledu jsou tři dny málo, i týden je málo, měsíc by měl "na zkoušku" bohatě stačit.

Co je to low carb a ketóza - stručně a jasně


Low carb (nebo chcete-li low carb high fat - málo sacharidů, hodně tuků - LCHF) stravování je založeno na sníženém příjmu sacharidů. No super informace ne? Tak konkrétněji. Principem je tedy vyřazení veškerých cukrů a škrobů z jídelníčku, tedy eliminace jednoduchých cukrů, pečiva, těstovin,  rýže zkrátka veškerých komplexních sacharidů. Otázka každého, kdo poprvé přičichne k LCHF zní: "Co tedy budu proboha jíst?" Je to jednoduché. Tuky a  bílkoviny. Sacharidy budu přijímat ze zeleniny a ovoce, které obsahuje méně fruktózy.

A následuje další otázka: "Kolik tedy sacharidů můžu za den sníst?" Tady bych si dovolila rozdělit LCHF do tří urovní:
a) extrémní LC - do 20 gramů sacharidů za den. Na této úrovni se tělo přepíná do tzv.ketózy. Ketóza je stav, kdy tělo využívá jako primární zdroj energie tuky, tedy lépe řečeno ketony, které jsou produkovány v játrech z mastných kyselin a to v důsledku absence glukózy/cukru. Glukóza je ale důležitá pro některé tělesné funkce, tudíž je opravdu nežádoucí sacharidy vyřadit zcela. Low carb není No carb. Být v ketóze znamená hubnout a to někdy velmi rychle. Musíte ovšem tělu dodat tolik potřebné bílkoviny a tuky. Jen tehdy dojde k redukci tuků, nikoliv svalů. (to nechceš).  Ketóza není pro lidské tělo nebezpečná, je dokonce přirozená už z evolučního hlediska. Opravdu se jí bát nemusíte. Ketóza se často zaměňuje s ketoacidózou, což je stav nebezpečný pro diabetiky, kdy na vině je kyselina nikoliv ketony.  Problematiku diabetes a low carb stravování zde nebudu rozebírat. Je to poměrně složité, ale velmi zajímavé a o tom třeba až někdy jindy. 

b) střední úroveň LC - 20-50 gramů sacharidů za den. I při této úrovni se tělo většiny lidí nachází v ketóze a tělo bere energii z tuků, pořád pěkně svižně.

c) komfortní úroveň LC - 50 - 100 gramů sacharidů za den. Tělo už obvykle nejede v ketogenní zóně. Z mého pohledu je toto trvale udržitelná úroveň LC pro většinu lidí, kteří se pro tuto cestu rozhodnou. Chtěla bych však podotknout, že v odborné veřejnosti se za low carb považuje jídelníček do 150g sacharidů denně. Pro mě osobně je 150g v mém obvyklém denním režimu hodně

Proč low carb aneb přeceňované sacharidy


A teď už v tom máte asi úplný guláš. Kde mám jako začít? Záleží, co je Vaším cílem. Mým cílem bylo prorazit dvouměsíční stagnaci a zhubnout. Byla jsem pořád pěkně tučná. Několik měsíců jsem se stravovala zdravě. Opravdu. Z počátku jsem zhubla, 4-5 kilo za 6 týdnů. A pak dlouhé dva měsíce nic. Příčiny stagnace byly dvě. Jednak poměrně velká gramáž porcí, na což jsem přišla asi až po půl roce, kdy jsem jen tak pro info začala pár dní jídlo vážit a počítat. Dost jsem se divila, jak vypadá 100 gramů ovoce.  A hlavně velké množství sacharidů v jídelníčku. Neboli sacharidy k snídani, k dopolední svačině, obědu a odpolední svačině...no a večer bez sacharidů. Nepřipomíná Vám to něco? Ano, přesně, 9 z 10 výživových poradců by bylo nadšeno. Mé tělo nikoliv. Navíc jsem ráno po ovesné kaši slazené "zdravým" medem měla za dvě hodiny hlad a dala jsem si co? No přece ovoce. Moje myšlenky se točily stále kolem jídla. Musím se nasvačit, musím se naobědvat, mám zase hlad. Všechno špatně. 

Dostáváme se tedy k tomu, proč je pro většinu lidí vysochosacharidová strava problém a proč se vlastně sacharidy tak přeceňují. 

Lidské tělo, pokud těžce fyzicky nepracuje nebo vrcholově nesportuje, nedokáže tolik sacharidů prostě využít. Co s těmi sacharidy tedy udělá? Správně, uloží  si je do zásob v podobě tuků. Navíc tělo krmené převážně sacharidy se stává rezistentním na klíčový hormon a tím je inzulín. Tělo při dlouhodobé vysoké konzumaci sacharidů v kombinaci se ztuženými tuky stále produkuje inzulín, slinivka jede jako o závod....až jednoho krásného dne už prostě nemůže, vyčerpá se. Už žádný inzulín. Co se stane? Tušíte? Diabetes II. typu. Civilizační onemocnění, které způsobuje obrovské druhotné zdravotní komplikace a pokud se neléčí je smrtelné. 

Proč se tedy sacharidům přisuzuje takový význam? Asi jste už někdy slyšeli, že mozek pro svoji  správnou a efektivní činnost potřebuje sacharidy, chcete-li cukry...je to jeden obrovský mýtus. Mozek, stejně jako jiné tělesné orgány dokáže jako zdroj energie plně a efektivně využít právě ketony, tedy tuky. Někteří odborníci tvrdí, že je to pro mozek dokonce daleko kvalitnější zdroj energie než cukry. A přece svaly potřebují cukry. Ano, souhlas. Ale pracující svaly, přátelé. Pokud máte málo svalové hmoty, která je dlouhodobou nečinností z velké míry atrofovaná tedy oslabená, věřte mi, že moc cukru nepotřebuje. S tím se zkrátka smiřte. Cukry dokáže plně využít je aktivní svalová hmota. Řekněme svalová hmota člověka, který buď těžce fyzicky pracuje nebo se několikrát týdně potí v posilovně. 

 Jak jsem k low carb přišla? 


Na cestu low carb stravování mě přivedla moje kamarádka Iveta, velmi zkušená v oblasti stravování a všemožných diet. Byla jsem dost zoufalá a obrátila jsem se na ní, aby mi sdělila svůj názor. Řekla mi: máš tam strašně moc sacharidů. A poslala mi odkazy na různé články. A už to začalo. V podstatě mi ty nové informace otevřely oči a od začátku jsem tušila, že tohle bude moje cesta. Že to bude fungovat. Samozřejmě jsem měla menší pochybnosti, spíš možná strach z neznámého a na rovinu říkám, že jsem to  možná první 2 týdny brala jako dietu, která jednou skončí. Ale postupem času se mi v tom low carb rybníku prostě zalíbilo.

Takže jak s low carb začít, když chci zhubnout? Kolik jíst sacharidů? Co je vhodné a co ne? 


Budu psát pouze své vlastní zkušenosti. Začala jsem přibližně na 50-60 gramech sacharidů denně, přičemž jednou týdně jsem provedla tzv. refeed day, kdy jsem od 17 hodin jedla jídla s větším obsahem sacharidů.Většinou jsem si to naplánovala, nebyl to žádný "mega cheat". Dala jsem si třeba pizzu a domácí zmrzlinu a večer s manželem víno. Někdy jsem to pojala zcela zdravě. Zkrátka se žádné záchvatovité přejídání nekonalo. 

Takže jak vypadal můj typický low carb jídelníček v první, redukční fázi?

Snídaně - 2-3 vajíčka na lžičce přepuštěného másla, plátek šunky a půl talíře zeleniny-ideálně rajčátka, okurka, paprika. Jela jsem různé variace od míchaných vajec po vajíčkové saláty. Občas jsem přihodila trochu parmezánu nebo sušených rajčat. Někdy jsem si dala jen proteinový koktejl. 

Oběd - 150-200 gramů masa, cca 3 šálky zeleniny - brokolice, zelených fazolek, různých zeleninových směsí, pyré  + lžíce kvalitního oleje, 1/3 šálku ořechů

Svačina (když byla potřeba) - proteinový koktejl, recept najdete ZDE. Nebo cottage sýr se zeleninou. Většinou jsem ani nesvačila. 

Večeře - 150-200 gramů masa a velký zeleninový salát s kvalitním olejem, semínky, parmezánem, olivami. Často jsem si ještě jako "dezert" dala hrst semínek nebo ořechů. 

V podstatě velmi jednoduché a nenáročné. Fantazii se meze nekladou, ale je potřeba se držet nějakých mezí: 
  •  pozor na mrkev, červenou řepu a kukuřici- mají hodně sacharidů. Pokud si dáte, pozor na   množství.
  • stejně tak v této fázi nedoporučuji luštěniny, jsou poměrně sacharidově vydatné
  • dejte pozor na banány, hroznové víno, mango  - je to cukrová bomba. Perfektní do tohoto způsobu stravování jsou lesní plody, jahody, grepfruit.
  • doporučuji omezit alkohol. Alkohol je opět cukr v tekuté podobě. Jelikož jsem velkým milovníkem vína, po kole si ráda dám malé pivo (klidně dvě), musím upřímně říct, že toto byla pro mě nejtěžší část přechodu na nový režim.  A pokud omezíte sacharidy a dáte si jednu, dvě skleničky, pěkně to pocítíte. Víno a pivo jsem zredukovala na 2 sklenky týdně ve volném dnu.
K pitnému režimu jen dodám to, že jsem pila (a piji) pouze vodu, různé bylinkové a zelené čaje (pochopitelně nedoslazované) a černou kávu. Jako doplňky stravy užívám magnesium+B6, vitamín C a biotin


Ani v této fázi jsem se neuchýlila k vážení jídla a počítání živin a kalorií. Neměla jsem dopočítané ostatní makroživiny (bílkoviny a tuky), neměla jsem nastavený denní příjem. Vůbec jsem to neřešila. Jela jsem pocitově, intuitivně, logicky. Prostě minimum sacharidů. A když už,  tak jen ze zeleniny a ovoce. Cítila jsem se fajn. Nepotřebovala jsem dopoledne svačit, měla jsem energii, nemyslela jsem imrvére na jídlo. Jediná trochu nepříjemná záležitost byla zima, byla mi pocitová zima,  přestože venku bylo léto. 

Tímto poměrně přísným způsobem jsem jela 3 měsíce. Zvládla jsem v pohodě pauzu na dovolené, kdy jsem to druhý den přestala řešit. Věděla jsem, že po návratu najedu zpět do low carb kolejí. A světe div se, nepřibrala jsem. Váha letěla raketově dolů, za prvních 6 týdnů, 6 kilo dole. Z břišních partií se tuk ztrácel doslova před očima. Potom se tempo ustálilo na zhruba 2 kilech měsíčně. Po 3 měsích jsem začala zařazovat více luštěnin, červenou řepu, k snídani jsem si začala dělat například fazolové brownies, ořechovou granolu, tu a tam k večeři jsem si dala malou přílohu v podobě batátů, brambor, rýže, bulguru. I k ovoci jsem byla shovívavější. Tyto změny nebyly vůbec plánované. Neřekla jsem si: tak a od zítra začnu jíst luštěniny. Vše se událo velmi přirozeně. Toužila jsem zkoušet nová jídla a kombinace. I v této fázi šla kila dolů, zhruba 0,5-1 kg měsíčně. Po 6 měsících low carb stravování jsem ztratila 13 kilo ze své váhy. Vše tuky. Troufnu si říci, že jsem těch tuků ztratila více, protože se mi zároveň podařilo vybudovat slušnou svalovou hmotu. Vím 100% že na úkor svalů to nešlo v žádném případě. Ani na to nepotřebuji měření. Vidím to v zrcadle.



Moje comfortní low carb zóna


V současné době si držím sacharidy kolem 100 gramů denně. Stále nemám vypočítaný denní příjem, stále nemám dopočítané ostatní makroživiny. Nevážím, nepočítám. Už nehubnu, váhu mám stabilní.  Když mám chuť a potřebu, dám si sacharidy. Třeba o víkendu si namažu máslem žitný dalamánek, k tomu vařené vajíčko, šunku, zeleninu. Obyčejné, dobré.  Není to moc často, nepřeháním to, nemám potřebu. Vyjímku stále tvoří Vánoce, Velikonoce, oslavy, prostě speciální období a příležitosti, kdy si sacharidy dám. Ze sacharidů upřednostňuji ty plnohodnotné: žitné pečivo, bulgur, batáty, brambory, rýži, kuskus, quineu, luštěniny, ovoce. Klasické cukrovinky a sladkosti jdou zcela mimo mě. Nikdy jsem na nich neujížděla. Ani na čokoládě. Low carb stravováním jsem to v podstatě "dorazila". O low carb stravování se tvrdí, že Vás zbaví závislosti na sladkém. Toto nemohu potvrdit, protože jsem na něm nikdy závislá naštěstí nebyla. Ale myslím, že zrovna závislost na cukru je určitě dobrým důvodem tento styl stravování vyzkoušet. 

A jak vypadá můj současný komfortní low carb jídelníček? 

Dala jsem si práci a nafotila Vám svoje třídenní menu. Dokonce jsem vzala váhu a kalorické tabulky a jala se to všechno spočítat. 

Den 1

Snídaně: 2 míchaná vajíčka na slanině, cuketa na přepuštěném másle, ředkev vodnice, červená paprika  
Oběd: 4 ks kuřecích paliček v medovo-hořčičné domácí marinádě, mražená zeleninová směs-hrášek, mrkev, kukuřice, paprika, cibulka, žampiony, 20g mandlí (nakonec jsem snědla ty paličky jen 3, dcerka mi uzmula, započítala jsem tedy jen 3)
Svačina: Nízkotučný tvaroh 125g, 15g vanilkového proteinu, rýžové mléko, jahody, borůvky, lžička arašídového másla
Večeře: Salát z baby špenátu a cherry rajčat, 1/2 plechovky cizrny, černé olivy, sušená rajčata, 100 g sýru typu balkán, zálivka z olivového oleje
KJ: 9171 (2191 kcal), S:104g, T:129g, B:152g 
  


Den 2

Snídaně: Fazolové blondies (vylepšené kokosovým krémem) s lesním ovocem, arašídovým máslem(20g) a zero toppingem Bílá čokoláda
Oběd: Salát z baby špenátu, rajčata, paprika, okurka, cizrna, volské oko, vepřová panenka na přepuštěném másle, zálivka z olivového oleje
Svačina: Nízkotučný tvaroh 125g, řecký bílý jogurt 75g, kanadské borůvky
Večeře: 100g keto chlebíku, 100g domácí vajíčkové pomazánky (vajíčka, sýr typu Lučina, sýr typu Balkán, bílý jogurt, bylinky, citronová šťáva), ředkev vodnice, cherry rajčata
KJ: 8 751 (2 091 kcal), S:122g, T:123g, B:119g


Den 3

Snídaně: Domácí ořechová granola (ze 75g ořechů), bílý řecký jogurt 75g, jahody, kanadské borůvky
Oběd: Vepřová panenka (150g) na ghee, zelené fazolky na schwarzwaldské šunce
Svačina: Proteinový koktejl (rýžové mléko, voda, 30g vanilkového proteinu, lžička kokosového másla, jahody)
Večeře: Salát z baby špenátu, rajčata, paprika, okurka, sýr typu Balkán (100g), uzené tofu (100g), zálivka ze lněného oleje, 10g mandlí  
KJ: 9 314 (2 225 kcal), S:79g, T:152g, B:135g





Vidíte sami, že v průměru mi to dělá skutečně 100g sacharidů denně. Podotýkám, že jsem se na to vůbec nezaměřila. Neměla jsem v úmyslu, aby mi to takto vyšlo. Prostě takhle se stravuji, mám to zkrátka v oku. Vím, že když zařadím luštěniny, tak mi sacharidy ten den vyskočí (den 2). Vím, že když si dám ořechovou granolu k snídani nebudu mít hlad 5-6 hodin. Zkrátka znám svoje tělo a dokážu už pracovat s tím, jak skutečně využít jídlo jako zdroj energie pro svoje aktivity. Nemusím na to ani extra myslet. Vidíte sami, že energetický příjem mám bohatý. Na tomto příjmu jsem byla dlouhodobě schopná i hubnout. Ptáte se: A proč tedy nehubneš? Důvodů je několik:

  • Tělo je potvora přizpůsobivá, velmi rychle se adaptuje na změny. Jednoduše si zvyklo na snížený příjem sacharidů a umí s nimi sacházet, tak aby nehladovělo. Rozuměj: brání se smrti.
  • V týdnu mám dny, kdy mám určitě vyšší příjem sacharidů i ostatních živin a menší výdej. V současnosti trénuji 3x-4x týdně a čistý tréninkový čas dělá 3-4 hodiny. Momentálně převažuje HIIT, kardio a posilování s vlastní vahou. Mám prostě "letní" režim.
  • A hlavní důvod je, že hubnout už nechci. Se současným stavem jsem zkrátka spokojená. Udržuji si formu. Jsem ve své komfortní nízkosacharidové zóně. Nemám potřebu ji snížit na 50g sacharidů denně. Vím, že kdybych to udělala, kila by šla dolů. Děkuji, nemám zájem. Je to vůbec možné, že jsem vyslovila tuto větu?

    Co říci závěrem? Možná se ptáte, jestli je někdo, komu bych low carb stravování nedoporučila. Domnívám se, že LC může vyzkoušet úplně každý zdravý člověk a dokonce i nemocný (samozřejmě po konzultaci s lékařem, LC stravování se dnes už běžně používá např. při léčbě diabetes). Pokud se nemůžete hnout z místa a Vaše tělo evidentně potřebuje změnu, zkuste low carb stravování. Nic neztratíte, můžete jen získat. Třeba to zrovna bude Vaše cesta. Stejně jako ta moje.

    A jaké jsou Vaše zkušenosti z low carb stravováním? Znáte? Je to pro Vás novinka? Láká Vás to?
    Napište mi. Ráda si počtu.


    Vaše
    JS


    P.S.
    Zajímavé informace o LC najdete i na blogu Kristinky Čechové, případně na blogu Low Carb Lifestyle, případně ZDE v angličtině.



31 komentářů:

  1. Otázkou je,jestli byste při tomhle příjmu kJ hubnula i při nízké nebo vůbec žádné fyzické aktivitě.osobně tomu neveřím,ale pokud by měl někdo tuto zkušenost,tak sem s ní. Taky jsem nikdy neholdovala cukru ve všech podobách a tuky naprosto miluju. Uplně jsem se v tom našla.Děkuji za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo. No to je otázka. Tělesná aktivita hraje samozřejmě v redukci roli. Ale asi tak 20%. Ještě musím zdůraznit, že mám poměrně vysoký bazální metabolismus, cca 1600kcal, mám hodně svalové hmoty a ta prostě potřebuje energii. Navíc někteří odborníci (třeba Adam Česlík) tvrdí, že lze redukovat i v mírném kalorickém přebytku, když je strava dobře poskládaná. Domnívám se, že na tuhle otázku Vám nikdo správně neodpoví. Každý jsme tak individuální, že se nějaké objektivní a jednoznačné pravdy asi nedobereme.

      Vymazat
    2. Ahoj, Váš blog mě velice zaujal. Chtěla bych se podělit o svoji osobní zkušenost s LC. Momentálně se připravuji na dráhu výživové poradkyně, takže sedím většinu dne u počítače. A to cca 3 měsíce. Moje LC je spíše intuitivní a jím většinou to na co mám zrovna chuť. Nikdy mi nešlo jen o hubnutí, ač by mi ještě nějaké to kilo dolů určitě prospělo. Je jasné, že 52kg jako v pětadvaceti mít už nikdy nebudu a ani bych nechtěla. Je mi 45 a 60kg by bylo v pohodě. Ale k věci. Jím tak 60 - 80 gS denně. Je to jen odhad, ale zase jsem docela zvyklá počítat sacharidy, jelikož mám DM 1.typu. Před tím jsem jedla tak 120 gS. A funguje to. Za ty 3 měsíce jsem shodila 4 kg. Ale co je nejdůležitější - je mi super a na DIA kontrole lékař kroutil hlavou, jelikož se mi zlepšilo kde co. Od cholesterolu a tlaku, až po štítnou žlázu a jaterní testy. Tentokrát již k mému stylu stravování neměl lékař nejmenší námitku. Při minulé kontrole s tím totiž nesouhlasil. V jídelníčku mu chyběly komplexní sacharidy. Takže mohu říci, že k léčbě DM se normálně LC nepoužívá - ač by mělo! Věřte, že znám dost diabetiků a všichni se cpou sacharidama, protože jinak by jim bylo špatně! (hypoglykémie)

      Vymazat
    3. Tak to je skvělé. Ve světě se právě LC běžně používá k léčbe DM. Tady to pořád drhne. Držím palce v kariéře výživového poradce. A děkuji.

      Vymazat
  2. Děkuji za inspirativní čtení, jídla vypadají krásně, hned bych si taky dala ����

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, však dejte....všechno je to jednoduché, protože není čas většinou

      Vymazat
  3. Je pravda, že každý funguje jinak a každému vyhovuje něco jiného. Aspoň to zkusit určitě nezaškodí. :)
    Low carb jsem sama zkoušela dvakrát. Poprvé se to bohužel protnulo s jistou krizí v rodině (oba rodiče v nemocnici a později finančně závislí na mě) a souhrou různých takových nepříjemností jsem si před rokem vypěstovala nárazovité přejídání, protože jsem to nervově nezvládla. Takže jsem se na to vykašlala a snažila se dát dohromady ty nervy. Podruhé jsem na to naskočila docela nedávno abych se zbavila kil, které naskočily s jojo efektem. Přestala jsem totiž i se cvičením, které jsem už naprosto nezvládla, nad jídlem jsem nepřemýšlela vůbec, protože na to prostě nebyl čas a síla.
    Tentokrát už jsem byla úspěšnější. Šla jsem až na hranici těch 20g sacharidů a shodila nějakých 8 kilo. Dlouhodobě to ale nezvládnu. Byla jsem čím dál unavenější a unavenější, nezvládala jsem cvičit, až jsem to musela škrtnout. Zřejmě za to může i ten 3 směnný provoz. Znovu se u mě objevily i sklony k přejídání, tak jsem to radši vzdala. Teď jsem si po nějaké době zkoušení nastavila nějakých 140g sacharidů na den a zdá se, že to je optimální. Takhle se cítím dobře a funguju. Kila dolů půjdou pomaličku, ale snad půjdou. Nejhorší je to s tím břichem.
    Každý si musíme najít to svoje. Každopádně, jste skvělá a vypadáte nádherně. Moc Vám to sluší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji Alice. Máte pravdu každý to máme trochu jinak, každý máme trochu jiné životní podmínky a situaci.20g sacharidů je z mého pohledu dlouhodobě neudržitelný extrém. Těch 140g, co teď máte je úplně v pohodě. Oproti většinové populaci je to pořád low carb. Krásně a pomalu (tudíž zdravě) zhubnete a hlavně si váhu budete takto schopná udržet. Moc Vám držím palce.

      Vymazat
  4. Moc hezký článek! Máš nyní skvělou postavu. Potřebuji shodit tři kila (samozřejmě kvůli oblečení :-))) a cvičím, jen to chystání a vůbec přemýšlení o jídle mne děsně nebaví. Jím ibecně docela zdravě. Jen to léto je pro mne náročné...jeden velký mejdan :-)

    Každopádně díky za info!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, i pro mě je léto dost free. Ale víš co, balance hlavně. Ono když Ti o něco jde, je třeba to trochu hrotit. Ale hrotit to nejde celej život. Ta vůle se hrozně rychle vyčerpá. Hele a na rovinu, shodit 3 kila je těžší než dát dolů těch 20. Jinak mě to jídlo právě hrozně baví, to je základ úspěchu asi u všeho.

      Vymazat
  5. Dobry den, myslíte si, ze je možné konzumovat denně třeba 110g tuku, 180 sacharidů a 140g bílkovin? Spis by me zajímalo, jestli mi muže takové množství tuku společně se sacharidy ublížit. Děkuji za odpověď :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tuto otázku nelze vůbec jednoznačně odpovědět. Co myslíte tím ublížit? Jestli přiberete? Když jsem to vypočítala vychází to na cca 2270kcal. Pokud redukujete, tedy chcete zhubnout, je potřeba mít nižší příjem než výdej. Tedy Váš bazální metabolismus plus Váš denní výdej nad bazál (elementární aktivity a sport) musí být vyšší než příjem. Nicméně ani tato (ne) rovnice neplatí na všechny a vždy. Dokonce se tvrdí, že při low carb kolem 60g sacharidů s dostatečným vykrytím příjmu ostatních makroživin se vůbec nemusíte stresovat nějakým kalorickým deficitem. A já bych to i potvrdila z vlastní zkušenosti. Hlavně záleží, jak se cítíte a jak Vám to vyhovuje. Máte nějaký progres při tomto příjmu? Máte hlad? Chutě? Na tyto otázky si musíte odpovědět sama. Pokud máte progres, nehladovíte, nehoní Vás mlsná, nic bych neměnila. Víte, ve výživě už dnes vlastně žádné obecné pravdy neplatí. Jsme tak různí, že zobecnit jednu zkušenost na všedchny nelze. Poslouchejte víc vlastní tělo, všechno Vám řekne.

      Vymazat
    2. Je mě 50 měřím 181 cm a vážím 123 kg.Můj bazál je 9717 kj.Málokdy sním víc jak 8000 kj většinou se držím kolem 6500 kj.Je to asi takto rozložené sacharidů je 15-24 g tuků jak kdy ale od 75 g do 150 g a bílkovin kolem 100-110 g.No a ohromující výsledek je 3 kg nahoře za 3 týdny.A podtýkám,že jím ryby,maso,sýry,vejce a ze zeleniny polníček,ledový salát,salát občas papriku.Průjmy se střídají se zácpou a kila jdou nahoru.Stále se cítím nafouknutý,plný a vůbec takový divný.Podle všech při příjmu do 20 gr sacharidů bych měl být v ketoze,ale dle lakmusových papírků ani omylem.
      NA dokreslení napíši můj obvyklý denní jídelníček.Snídaně 3 míchaná vejce,50 g slaniny ledový salát.Oběd bud kuřecí prsa na grilu,nebo losos na grilu,tunák na grilu nebo pečený kuřecí stehno.Příloha polníček,občas rozmixovaý květák s vejcem.Večeře bud 50% sýr čedar,neno gouda 48% někdy 150 g klobásy a opět salát nebo polníček.K tomu zelený čaj bez cukru cca 2-3 litry denně a preso bez cukru s malým kapucínkem.
      To je cca můj denní jídelníček za poslední cca 21-30 dní.A výsledek jsem pospakl výše.Takže vás zde prosím co a dke dělám špatně,že sakra nemůžu shodit ani deko.

      Vymazat
    3. Pavle, je to naprosto jednoduché. Jste pod bazálním metabolismem, což je naprosto nežádoucí a kontraproduktivní. Váš příjem by nikdy neměl klesnout pod bazál. NIKDY. Pokud se tak děje, a to ve Vašem případě dost výrazně, tělo je ve stresu a v podstatě se brání smrti. V podstatě mu říkáte, chci Tě zabít hladem. Takto nezhubnete, ani gram. Tělo se chová logicky. Navyšte příjem mírně nad bazální metabolismus, tedy kolem 9800-
      10 000 KJ. A nejezte ty klobásy :-) Držím palce, ať se daří

      Vymazat
    4. Děkuji za radu.Já se prakticky snažil držet pokynů low carb diety,ale pokud jsem držel příjem na hodnotách vyšších než 8000-9000 kj denně měl jsem po 4 měsících 138 kg.Jediný úbytek váhy nastal poté,co jsem konzumoval ty pytlíky keto diet.Ale bohužel jsme shodil 15 kg pak jem jel na dovolenou a hups bylo to zpět a donutit se k tomu zase mě prostě nejde.A ty klobásy jsou jednak domácí tj kvalitní maso,žádná chemie atd a pak to přesně zapadá do diety lowcarb.takže fakt jsem ted momentálně v koncích a vlastně jím normálně s tím,že kynu 1 kg týdně.Psal jsem si do takových jídelníčků co jsou na netech co sním a kolik to má kalorií a osvědčilo se mě držet to okolo 5000 kj na den.Váha šla pomalu dolů,ale trpěl jsem dost hladem.Podle doktora pokud chci shodit nesmím mít příjem vyšší než 5000 kj.Jenže to dám tak 3 týdny a pak v záchvatu hladu sežeru i dveře od špajzu.Pomalu se smiřuji s tím,že holt mám geneticky dáno být tlustý jelikož to co na mě zabírá je za cenu obrovského hladu.Já si dokonce koupil i krabičkovou dietu a stálo to ranec a výsledek byl nula.

      Vymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den paní Jitko, prosím Vás o radu. Je mi 40 let, jsem celoživotní dietářka, ačkoliv to tak nevypadá :-)Důkazy o tom, že low carb stravování funguje, jsou vidět na Vašem blogu. Potřbovala bych od vás doporučení, kolik sacharidů denně můžu sníst, pokud 2 krát týdně tancuji Zumbu, mám 158 cm a 70 kg. Potřebuji shodit tak 12 kg, abych se cítila dobře. Děkuji moc za odpověď, s pozdravem Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, na Vaši otázku není jednoduchá odpověď. Záleží, co Vaše tělo unese a jak Vám to bude sedět. Tohle je velmi individuální. Někdo si lebedí při 50-60g sacharidů denně, někomu při této hranici je fyzicky zle. Někdo má kolem 100g a v pohodě redukuje. Je potřeba brát v úvahu celkový energetický příjem, o co máte nižší sacharidy, o to musíte mít vyšší ostatní makroživiny tedy tuky a bílkoviny. Musíte to vyzkoušet. Těch 50-60g je dost málo, ale můžete být úplně v pohodě. Ono každému low carb stravování nesedí. Proto to prostě vyzkoušejte a uvidíte.

      Vymazat
  8. Děkuji Vám Jitko za odpověď, vyzkouším 3 týdny a napíšu výsledky pro srovnání :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj, dobrý den,
    můžu poprosit o podrobnější rozebrání toho refeed day? :-) Celý den jíte LC a potom si dáte od 17 hod. např. tu pizzu? nebo celý den jíte hodně sachrů? Díky ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je úplně jedno, prostě jeden den navýšíte sacharidy. Z čeho záleží na Vás, na Vašich chutích a preferencích. Nebo můžete klidně jíst více sacharidů i dva dny, žádný extrém, vše ve zdravé podobě třeba - ovoce, komplexní sacharidy atd. Není na to žádný mustr, ani já ho neměla. Jím hodně intuitivně.

      Vymazat
    2. Super, díky :) snažím se na LC přecházet zlehka a teda nechci skončit ani na 50g S/den. Snažím se na to přecházet intuitivně. Díky

      Vymazat
  10. Dobrý den,ráda bych se zeptala čím lze maso v jídelníčku nahradit(jím pouze ryby), aby odpovídal příjem živin.Dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tofu, luštěniny, vejce, cottage, tvaroh. Klasické vegetariánské zdroje bílkovin, které zřejmě běžně používáte.

      Vymazat
  11. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

  12. alex jones male vitality formuls super male vitality nature news how to use super male vitality how long will it take to see results for super male vitality super male vitality sam hyde vitality pill male enhancement herb pharm male vitality blin Help create body formed and torn in only half a monthCure erectile brokenness to appreciate a more joyful sexual coexistenceIncludes regular and safe fixingsHelps dispense with undesirable muscle versus fatWhy to Use Vitality RX?Today a dependable condition has been sketched out that re-builds up man’s virility unequivocal. You require two compartments consistently
    http://www.cureidea.com/vitality-male-enhancement/

    OdpovědětVymazat
  13. Zdravím, chci se zeptat, zda je vhodné začít s LC stravováním, když jsem 5 let po odstranění žlučníku? Měla jsem zánět slinivky a chronický zánět žlučníku a žlučové kameny. Žlučník mi vzali, slinivka se zklidnila. Každopádně doporučení lékaře bylo držet zlucnikovou dietu, což je taková neslaná nemastná strava. To samozřejmě nedodržuji, ale hlídám si příjem s KT. Momentálně mám nastaveno S170, B95, T78. Myslím, že S kolem 100 bych zvládla, jen se to bojím nahradit tuky... Díky

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý den, právě s LC začínám, a když si počítám makra, z toho co během dne sním,( ještě odpoledne, než přijde večeře) zbývá mi, že ' musim' doplnit ještě nejake tuky a bílkoviny, bohužel ale pak bych se nevešla do kalorického deficitu. Např. Mám zatím snědeno 60g v tucích, 100 sach. , a jen 75g bílkovin, 8000 kJ. Na svou váhu 130 kg je to v málo, amakrech prý, ale jak přidat makra a ne zároveň kalorie🤔,můj jelikož muj bazal mi tabulka spočítala 8700 kJ. Tápu, poraďte prosím. Děkuji

    OdpovědětVymazat
  15. Dobrý den, co si myslíte o tom, začít držet keto pomocí balíčků a potom přejít na pravé keto pomocí jídelníčku? Je pro mě těžký přejít jen tak rovnou na keto, tak si říkám, že začnu nejdřív s balíčky. Akorát nevím, které vybrat. Na netu je toho spousta, třeba tady: https://ketoplaneta.cz/nejlepsi-keto-dieta/ ale pokud máte někdo osobní zkušenost tak to určitě ocením víc!

    OdpovědětVymazat
  16. Dobrý den, četla jsem, že by si na keto dietu měli dávat pozor lidé s problémy se srdcem (zdroj: https://chcibytlepsi.cz/zhubnete-pomoci-keto-diety/) mám lehce zvýšení tlak, myslíte, že je to ok nebo mám raději konzultovat s doktorem? Jinak ty fotky máte úžasný, stejně jako výsledky :-), keto chleba kupujete kde prosím? Míša

    OdpovědětVymazat
  17. Co třeba motivuje vás při hubnutí? Mě snad jen to, že až přijdu na koupaliště a kamarádky se mě budou ptát, kolik hodin trávím denně v posilovně, já jim budu moct říct, že jsem v posilovně ani jednou nebyla. Vše je to totiž z procházek a z koktejlu od herbalife.cz.Objevila jsem to úplně náhodně na internetu a dnes jsem mnohem více šťastnější.

    OdpovědětVymazat